nieuws

Máxima Medisch Centrum sluit zich aan bij lab voor eHealth

Services

Máxima Medisch Centrum heeft zich aangesloten bij het Living Lab eHealth, een project in de regio Eindhoven dat tot doel heeft eHealth-toepassingen in de praktijk te testen. De eerste oplossing die in het lab wordt getest, is de ‘moedervlekken-app’.

Máxima Medisch Centrum sluit zich aan bij lab voor eHealth

Met deze app kunnen deelnemers aan het project foto’s van hun moedervlekken nemen en deze opslaan en vergelijken in de tijd. Veranderende en jeukende moedervlekken kunnen namelijk een indicatie zijn voor huidschade of huidkanker (melanomen). Daarnaast maakt de app gebruik van een wiskundige formule die abnormale groei herkent. Na het maken van een foto van een moedervlek wordt een code rood, oranje of groen gegeven en stuurt de app je al dan niet door naar een dermatoloog of huisarts.

Máxima Medisch Centrum

“Deze app draagt bij aan de bewustwording van mensen over hun moedervlekken. Dat leidt hopelijk tot vroeger ontdekken van onrustige moedervlekken en het tijdig laten verwijderen hiervan. Hierdoor kunnen meer melanomen worden voorkomen of in een vroeg stadium worden behandeld”, vertelt Mandy Prins, dermatoloog Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven.

Impact van medische apps

Slimmer Leven 2020 heeft verschillende partijen bij elkaar gebracht die het project trekken. Onder andere GGD, Zorgbelang, Huisartsenvereniging SGE, zorgverzekeraar VGZ en het Catharina Ziekenhuis doen mee. En nu sluit dus ook Máxima Medisch Centrum zich aan. Het doel van het project is te kijken welke impact een medische app heeft. Vragen als ‘Worden er meer melanomen gevonden?’, ‘Worden er meer mensen op tijd geholpen?’, ‘Beïnvloedt de app de beslissing van de huisarts of dermatoloog?’ en ‘Hoe sluit de app aan op bestaande zorg van huisartsen en ziekenhuizen?’ worden tijdens het jaar dat de pilot loopt nader onderzocht en beantwoord.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels