nieuws

Niet kunnen praten, toch goed communiceren

Services

Patiënten die in het ziekenhuis aan de beademing liggen, hebben moeite om aan te geven hoe ze zich voelen of wat ze nodig hebben. Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen heeft daar een oplossing voor gevonden.

Niet kunnen praten, toch goed communiceren

Met een app op een tablet kunnen patiënten die op de IC van Tjongerschans worden beademd nu met pictogrammen aangeven of ze ergens behoefte aan hebben, of er een probleem is of laten weten dat ze zich bijvoorbeeld niet goed voelen.

Lees ook: Het WhatsAppen bevalt patiënten en ziekenhuis goed

Stem

Als de patiënt een pictogram aanraakt, vertelt een stem wat de patiënt wil of wat er aan de hand is. De app is geschikt voor volwassenen en kinderen en kan communiceren met de stem van een man, vrouw, jongen of meisje.

Gevoel

De eerste versie biedt 46 pictogrammen die zijn onderverdeeld in zes thema’s, waaronder mijn lichaam, mijn gevoel en mijn behandeling. Deze thema’s zijn opgesteld na een inventarisatie onder patiënten en medewerkers van de meest gestelde vragen en de meeste problemen die patiënten ondervinden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels