nieuws

Ouderen knappen op van gratis tramritje

Services

Een gratis ov-abonnement voor ouderen met een laag inkomen; goed idee? De gemeente Amsterdam verstrekt deze al een jaar en heeft de proef geëvalueerd.

Ouderen knappen op van gratis tramritje

Amsterdamse ouderen die gebruikmaken van een gratis ov-abonnement, zeggen dat ze meer sociale contacten hebben en nu vaker de deur uitgaan om anderen te bezoeken. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente.

Lees ook: ‘Meer eenzaamheid onder thuiswonende ouderen’

De ouderen met een laag inkomen maken massaal gebruik van het openbaar vervoer, dat sinds vorig jaar gratis is voor hen. De gemeente meldt dat 14.000 mensen het gratis abonnement hebben aangevraagd en 85 procent van die mensen er dagelijks tot wekelijks gebruik van maakt.

Eenzaamheid

Het ov in de hoofdstad is alleen gratis voor 65-plussers die moeten rondkomen met een inkomen van maximaal 110 procent van het wettelijk vastgelegde sociaal minimum. Belangrijkste doel van de proef is het bestrijden van eenzaamheid en het vergroten van het welzijn van deze ouderen. Dat is goed gelukt, zegt de gemeente. Een grote meerderheid (85 procent) van de mensen die een vragenlijst van het statistisch bureau van de gemeente invulden, zegt beter in zijn vel te zitten.

Onderzoek

De proef loopt eind dit jaar af. Het gemeentebestuur heeft nog niet besloten of er een vervolg komt, maar liet wel weten daar onderzoek naar te doen naar aanleiding van de gunstige resultaten.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels