nieuws

Er staat een digitale zorgrevolutie voor de deur

Services

2015 is van start gegaan. Welke trends zullen zich nu echt doorzetten in de zorg? Er komt een digitale zorgrevolutie, denkt App Your Service.

Er staat een digitale zorgrevolutie voor de deur

Hoe komt App Your Service tot deze conclusie? In 2014 introduceerde Apple iOS8, een mobiele besturingssysteem. Eén van de features van dit systeem is Health. Dit is een app die alle fitness- en gezondheidsaccessoires en apps bij elkaar brengt in één app: Health. Van verbrande calorieën, vetpercentage, hartslag tot bloeddruk.

Digitale zorgrevolutie

Health is dus het perfecte voorbeeld van de digitale zorgrevolutie, schrijft het bedrijf. “En, Apple wil zelfs medicijnen en medische uitslagen toevoegen.” Maar Apple lijkt nog niet klaar te zijn met ontwikkelingen. Via HealthKit kunnen steeds meer apps data met elkaar uitwisselen in de verzamelingsapp ‘Health’.

Geen controlebezoek

“Kortom”, meldt App Your Service, “het wordt steeds normaler dat je telefoon antwoorden geeft over je gezondheidsstaat in plaats van je huisarts. Controlebezoeken worden minder. Alleen als er daadwerkelijk iets aan de hand is, komt de cliënt langs.”

Hoewel dit een mooie oplossing lijkt, zijn veel artsen sceptisch over deze ontwikkeling. Kan ik Apple wel vertrouwen met deze gegevens? Hoe zit het met privacy? En hoe betrouwbaar zijn deze digitale middelen? Lucien van Engelen van Radboud Nijmegen is niet bang voor Apple. “Ik heb liever dat een grote partij dit doet, dan een cowboy om de hoek.”

Geen diagnose, alleen data

Volgens Van Engelen gaat Apple zijn hoofd niet stoten aan ‘diagnositiek’. “Apple heeft zich gecommitteerd aan de Amerikaanse richtlijnen. Die stellen dat bloeddruk een bloeddruk is en geen overdruk. Maar zij zijn ook streng qua privacy. Apple gaat geen zorg leveren, die speelt dat door aan zorginstanties.”

Conclusie? “De digitale zorg zal steeds belangrijker worden. Apple Health is niet de enige innovatie als het gaat om mobile health. We gaan dus niet meer naar de huisarts toe om te vragen wat er aan de hand is, maar we vertellen wat er aan de hand is.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels