nieuws

‘Hulp gemeenten aan zorgbehoevenden laat te wensen over’

Services

Gemeenten doen veel te weinig om zorgbehoevenden te ondersteunen met het zelfstandig thuis blijven wonen. Dat concludeert ouderenbond ANBO na eigen onderzoek.

‘Hulp gemeenten aan zorgbehoevenden laat te wensen over’

Informatie hierover vanuit de gemeenten is vaak ‘slecht vindbaar, onduidelijk en soms ronduit misleidend’. Slechts een derde van de tachtig onderzochte gemeenten duidelijkheid over de mogelijkheden voor hulpbehoevenden, zo blijkt het het ANBO-onderzoeksrapport Vinger aan de pols.

“Standaardbrieven die gemeenten sturen over wijziging van de huishoudelijke hulp zijn in onbegrijpelijke taal geformuleerd. Zelfs deskundigen begrijpen de inhoud niet en veel relevante informatie ontbreekt”, zegt Liane den Haan, bestuurder bij ANBO.

Complexe criteria

Dat geldt ook voor woningaanpassingen: drie van de vier gemeentes hanteren volgens de bond complexe en zeer strikte criteria. De ouderenbond constateert ook dat financiële regelingen bij meer dan de helft van de gemeenten (63 procent) moeilijk vindbaar zijn op de websites.

Geen vangnet

Volgens de organisatie zijn vooral zorgbehoevenden met middeninkomens de dupe van de hervormingen in de zorg. “Voor deze senioren hebben gemeenten vaak helemaal geen financieel vangnet. Tegemoetkomingen van de overheid zijn weggevallen en gemeenten zijn niet in dat gat gesprongen”, stelt Den Haan.

Lees ook: Unie KBO stuurt brandbrief naar Van Rijn

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels