nieuws

Nieuwe zorgrobot voor thuiswonende ouderen op komst

Services

Voor mensen die langer zelfstandig thuis blijven wonen, kan de snel ontwikkelende technologie uitkomst bieden. Zora de zorgrobot krijgt er mogelijk een soortgenoot bij: LEA.

Nieuwe zorgrobot voor thuiswonende ouderen op komst

LEA staat voor Lean Elderly Assistent. Deze robot is ontwikkeld door het bedrijf Robot Care Systems, dat met LEA de Livewire-award heeft gewonnen. Dat meldt rtlz.nl. De Livewire-award is een innovatieprijs die jaarlijks door Shell wordt uitgereikt.

Ondersteuning

Anders dan Zora de zorgrobot, lijkt LEA meer op een rollator, die ouderen dan ook ondersteuning kan bieden tijdens het lopen. Maar het zou natuurlijk geen echte robot zijn als LEA daarnaast ouderen ook niet kan waarschuwen als het tijd is om medicijnen in te nemen of oefeningen te doen. Daarnaast is het mogelijk om met de robot te beeldbellen.

“Ouderen willen vaak niet aan een rollator, daar hangt een stigma van oud zijn omheen”, zegt Mulder tegen RTL Z. “Maar LEA vinden de ouderen heel interessant. Ze laten hem graag zien aan anderen.”

Het is de bedoeling dat LEA in 2017 beschikbaar is in Nederland. Op dit moment wordt de robot getest door ouderen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels