nieuws

Nieuwe online gezondheidstest gelanceerd

Services

Naar de dokter voor een gezondheidscheck hoeft tegenwoordig niet meer. Thuis op de bank, met een laptop en een internetverbinding, kom je een heel eind. Nu is er een online test die volgens de makers ervan eindelijk betrouwbaar is.

Nieuwe online gezondheidstest gelanceerd

Wie thuis wil dokteren, kan vandaag de dag zijn hart ophalen. Maar er schuilen gevaren op het internet. Online zijn tal van zelftesten te vinden, van vragenlijsten tot medische thuistesten. Critici wijzen op schijnveiligheid, onbetrouwbare testen en een wildgroei van losse checks die slechts één gezondheidsaspect testen.

PGC

Het kennisinstituut NIPED, gespecialiseerd in e-health, komt volgens Metro samen met artsenorganisaties en gezondheidsfondsen met een eigen online test: de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC). “Het is een complete test”, zegt huisarts Karolien van den Brekel in Metro. Zij werkte mee aan de ontwikkeling van de test. “Online zijn veel gezondheidstesten te vinden, die slechts een ding testen. Je kan bijvoorbeeld meten dat je cholesterol goed is, maar alleen je cholesterolgehalte zegt niet zoveel.”

Gerichter

Volgens Van de Brekel is de test ook voor de huisarts een handige tool. “Er staat in de meeste gevallen tien minuten voor een consult. Als mensen de test thuis al hebben gemaakt, kunnen ze mij het rapport geven en kan ik in sommige gevallen veel gerichter verder onderzoeken, doorverwijzen of de resultaten bespreken.”

Lees ook: Senioren computeren meer dankzij jongeren

Ruim zeven jaar van onderzoeken, tests en ontwikkeling gingen aan deze online gezondheidscheck vooraf, zegt Coenraad van Kalken, directeur van NIPED en zelf arts en kankeronderzoeker. “Dit is het wetenschappelijke antwoord op het versnipperde aanbod van losse, vaak onbetrouwbare online gezondheidstesten.”

Volgens Van Kalken is het systeem beveiligd ‘met alle middelen die met de huidige technologie mogelijk zijn’.

Bronnen: ANP en Metro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels