nieuws

Senioren hebben last van tablet-nek

Services

Computers en het internet bieden ouderen een hoop informatie en vermaak. Maar degenen die de computer hebben ingeruild voor de tablet, lopen meer risico op lichamelijke klachten.

Senioren hebben last van tablet-nek

Betekende RSI vroeger vooral een muisarm, nu zijn dat een tablet-nek en smartphone-pols, veroorzaakt door het toenemende gebruik van mobiele apparaten in de afgelopen jaren. Ook senioren hebben inmiddels de tablet en smartphone omarmd en lopen daardoor risico op spier- en gewrichtsklachten. Uit recent onderzoek van SeniorWeb blijkt dat 14 procent van de senioren met een tablet en/of smartphone weleens klachten of pijn ervaart door het gebruik van deze apparaten.

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Senioren gebruiken steeds minder vaak een vaste desktopcomputer en steeds meer mobiele apparaten. Gebruikte 75 procent van de senioren in 2011 nog een desktop, in 2014 was dit nog maar 61 procent. Het gebruik van tablets in diezelfde periode van 5 procent gestegen naar 56 procent. Inmiddels gebruiken ook vier op de tien vijftigplussers een smartphone en een kwart een e-reader.

Urenlang

Al deze apparaten kunnen steeds meer, zijn makkelijk overal mee naartoe te nemen en waar men ook gaat, er is internet beschikbaar. Hierdoor worden deze apparaten steeds vaker en ook voor langere tijd gebruikt. Maar vaak niet op een verantwoorde manier, wat tot klachten kan leiden. Dit geldt zowel voor jongeren als ouderen.

Vier keer per dag

De meeste senioren (63 procent) blijken dagelijks meer dan een uur actief te zijn op hun tablet en/of smartphone en 27 procent is dat meer dan twee uur. Een kleine groep respondenten (5 procent) gebruikt deze apparaten zelfs meer dan vier keer per dag. Zij lopen dan ook het grootste risico op lichamelijke klachten.

Nieuwe klachten

Senioren ervaren vooral klachten/pijn door het gebruik van de tablet (13 procent). Het gebruik van smartphones geeft wat minder vaak klachten (5 procent), waarschijnlijk omdat men deze minder intensief gebruikt. Respondenten geven aan met name last van nek (58 procent) en schouder (44 procent) te hebben, gevolgd door pols (33 procent) en hand/vinger (29 procent).

De genoemde cijfers komen uit drie verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren onder SeniorWeb-leden zijn gehouden.

Lees meer hierover op Seniorweb.nl en bekijk gelijk ook de video met overige tips en adviezen van ergonoom Carin van den Bosch.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels