nieuws

Dwalende ouderen met dementie te volgen via inlegzool

Services

Een van de risico’s bij mensen met dementie is dat ze soms weglopen en verdwalen, tot grote angst van familie en verzorgers. Er is een nieuw track en trace systeem dat volgens de makers ervan een oplossing biedt.

Dwalende ouderen met dementie te volgen via inlegzool

Een speciale inlegzool met GPS maakt het mogelijk om ouderen met dementie of Alzheimer die weglopen of verdwalen eenvoudig te volgen en snel op te sporen via de smartphone, tablet of computer. Met de GPS Smartsole is het mogelijk om de precieze locatie van ouderen te volgen, te traceren en de geschiedenis van hun positie te bekijken. Die informatie is te volgen via smartphone, tablet of computer, zodat familie en verzorgers met een gerust hart naar hun werk kunnen gaan of boodschappen kunnen doen.

Draadloos

De GPS-inlegzool wordt na een dag gebruik automatisch draadloos binnen twee uur opgeladen door hem op een paneel te leggen. Hij past naadloos in alle schoenen en is ook te gebruiken voor kinderen, hulpverleners of mensen die alleen werken. Eind maart komt de GPS-inlegzool voor buiten op de markt. In april verschijnt een versie voor binnen, die via bluetooth een sms of e-mail verstuurt als personen een bepaalde ruimte verlaten.

Lees ook hoe een zorgcentrum in Pijnacker voorkomt dat ouderen verdwalen.

Uitvinding

De GPS Smartsole, een gepatenteerde Amerikaanse uitvinding, wordt in Nederland en België op de markt gebracht door het bedrijf Tracktraceshop. De webwinkel heeft al diverse track and trace apparaten voor ouderen met dementie of Alzheimer in zijn assortiment, die ze om hun hals of in hun kleding kunnen dragen. “Maar het is bekend dat mensen met dementie alles wat ze dragen af en uit doen of vergeten mee te nemen. Daarom is de GPS inlegzool de ideale oplossing. Je stopt het in hun schoen en ze merken er niets van,” zegt Marcel Timmerman van Tracktraceshop.

Volksziekte

Alzheimer en dementie zijn vanwege de toenemende vergrijzing hard op weg volksziekte nummer één te worden. In Nederland lijden momenteel 260.000 ouderen aan een vorm van dementie, in België 165.000. In 2014 zullen die aantallen zijn verdubbeld. Wereldwijd zijn er dan al 115 miljoen mensen met Alzheimer of dementie. Dan is de ziekte inmiddels doodsoorzaak nummer één. Om de groeiende zorgkosten en de explosieve groei van dementie in te dammen heeft het Nederlandse Ministerie van VWS het Deltaplan Dementie opgezet.

Dwaalgedrag

Van de oudere patiënten woont 70 procent nog thuis en wordt verzorgd door partners, familie en andere mantelzorgers. Voor hun is de zorg een steeds zwaardere taak, met name vanwege het dwaalgedrag. Mensen met dementie, Alzheimer of andere geheugenproblemen hebben de neiging om buiten rond te dwalen en weg te lopen. Dat levert grote risico’s op voor hun gezondheid en daarom proberen verzorgers of familieleden dat dwaalgedrag te voorkomen. Opsluiten en vastbinden, wat steeds vaker gebeurt, is echter verboden en wordt gezien als ouderenmishandeling. Dat soort maatregelen zijn alleen toegestaan in BOPZ-instellingen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels