nieuws

Winnaar zorginnovatieprijs niet van vlees en bloed

Services

De Zorginnovatie Start-up Award is uitgereikt tijdens de beurs Zorgtotaal. De winnaar zelf was totaal niet onder de indruk.

Winnaar zorginnovatieprijs niet van vlees en bloed

Want de winnaar is geen mens, maar een robot. Zora de Zorgrobot is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld, die rechtstreeks bij mensen wordt ingezet. Bijvoorbeeld bij bewoners van zorgcentra voor bejaarden, in ziekenhuizen op de afdelingen pediatrie en neurologie en in de kinderrevalidatie. De robot beschikt over diverse sensoren, kan spreken en beschikt over een camera om beelden door te sturen.

Persoonlijke hulp

Bij de beoordeling van de inzendingen keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie. “Zora ontlast de zorgverlener en biedt snel persoonlijke hulp. Ze laat ouderen op een ontspannen manier bewegen”, aldus het jury-rapport.

Lees ook: Ouderen komen in opstand tegen robots

Andere innovaties

Zora was één van de 10 genomineerden uit de 21 inzendingen voor de zorginnovatie start-up award. Een selectie uit de andere inzendingen:

  • Easysteppers. Houten blokken die de hoogte van traptreden verlagen. Een handige oplossing voor mensen die slecht ter been zijn of bijvoorbeeld reuma hebben. In plaats van een traplift te gebruiken kan met de hulp van deze oplossing ‘gewoon’ trap worden gelopen.
  • W+Wondmonitor. Met deze app is het mogelijk om een opname van een wond te maken en het genezingsproces vast te leggen. Beelden worden op afstand door medici beoordeeld, waardoor de patiënt niet meer naar een huisarts of ziekenhuis hoeft te gaan.
  • Klikik. Een toepassing die de toegang tot internet voor verstandelijk beperkte mensen toch mogelijk maakt.
  • Initiatief

De Zorginnovatie Start-up Award wordt mogelijk gemaakt door Games for Health Europe, Growing Games, Oost NV, Health Valley, Zorg & ICT, ZorgTotaal, Jaarbeurs en Rabobank.

Bekijk hier een reportage over Zora de Zorgrobot.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels