nieuws

‘De borden trilden bijna van de tafel af’

Services

Geluidsoverlast, overal stof en een verhuizing op stapel. Een bouwtraject kan heel stressvol zijn, voor cliënten én voor zorgmedewerkers en managers. Toch is het mogelijk om gastvrij te blijven tijdens een verbouwing. 

‘De borden trilden bijna van de tafel af’

Dat zegt Mascha Meulenbroek, teammanager facilitair bij BrabantZorg en medeverantwoordelijk voor de verbouwing van verzorgingshuis De Wilberthof in Berghem. De Wilberthof wordt verbouwd om de zorgverlening aan te passen voor de nieuwe doelgroep bewoners van zzp 5 en hoger. De bouw startte in september 2014. “Op dit moment is de ene helft bouwterrein, de andere helft is bewoond. Dit zorgt dagelijks natuurlijk voor veel overlast. Er wordt gehamerd, geboord, overal ligt stof op, er lopen werkmannen in en uit”, aldus Meulenbroek.

Gastvrij verbouwen

Hoe zorg je ervoor dat de bewoners daar niet al te veel last van hebben? Is het überhaupt mogelijk om een beetje gastvrij te blijven tijdens een verbouwing? “Jazeker, ik denk van wel. We hebben een aantal dingen gedaan om de situatie draaglijk te houden voor bewoners. Ten eerste hebben we in het begin van het renovatietraject samen met alle bouwvakkers en bewoners gegeten om iedereen met elkaar kennis te laten maken. Dan komt het allemaal wat dichterbij en weten de bewoners tenminste wie wie is. Verder heb ik heel duidelijke afspraken gemaakt met de aannemer: tussen half twee en half drie wordt er bijvoorbeeld zo min mogelijk lawaai gemaakt zodat de bewoners even kunnen slapen.”

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Gastvrije Zorg!

Gehoorapparaat

Toch lukt het niet altijd om herrie te voorkomen, er wordt nu eenmaal gebouwd. “Laatst liep ik op een zaterdag rond etenstijd even binnen en de borden trilden bijna van de tafel af. Dan schrik ik toch: laat ik die arme mensen hier eten, dat kan eigenlijk niet. Gelukkig stellen de bewoners zich heel flexibel op. Daar word ik soms echt door verrast. We hebben hier een bewoonster van 103 die op een gegeven moment vlak naast een plek zat waar heel hard werd geboord. Ik liep naar binnen om te vragen of ze niet ergens anders heen wilde. Toen zei ze: ‘Ach meis, ik zet mijn gehoorapparaat wel even uit’. Die houding, dat vind ik geweldig. Ik gebruik het zelfs als voorbeeld richting het personeel.”

Meer lezen over het bouwtraject van De Wilberthof? In de nieuwe editie van Zorginstellingen staat het volledige interview met Mascha Meulenbroek. Het blad verschijnt op 21 april.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels