nieuws

De media raakt niet uitgepraat over dit ziekenhuis

Services

Welk Nederlands ziekenhuis wordt het meest besproken in de media? De social media watchers van Clipit deden onderzoek. Het meest besproken ziekenhuis blijkt niet het meest gewaardeerde te zijn.

De media raakt niet uitgepraat over dit ziekenhuis

Van de 41 onderzochte Nederlandse ziekenhuizen verschenen de meeste berichten over het Academisch Medisch Centrum. AMC domineert de berichtgeving van zowel online als in printmedia en op radio en televisie met in totaal 7181 berichten. De uitkomsten van een onderzoek naar gehoorbeschadiging onder jongeren deden het goed in de media; op 10 april was dit nieuws verantwoordelijk voor een piek in het aantal berichten. Het woord ‘onderzoek’ wordt in totaal meer dan duizend maal genoemd in berichten over het AMC.

Universitaire ziekenhuizen

Dat deze prominente rol voor onderzoek geen toeval is, blijkt uit de rest van de top 10: de bovenste zes ziekenhuizen zijn allemaal UMC’s. Radboud UMC (6242) en UMC Utrecht (6235) ontlopen elkaar nauwelijks op plaats twee en drie. Radboud UMC heeft dat deels te danken aan een veelvuldig gedeelde tweet, waarin een oproep voor een ernstig ziek meisje wordt gedaan. UMC Utrecht is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat het Elektronisch Patiëntdossier online beschikbaar heeft gemaakt voor patiënten zelf. Het Deventer Ziekenhuis (zevende) is het hoogstgeplaatste ziekenhuis zonder samenwerkingsverband met een universiteit.

Complimenten voor het personeel

Het meest populaire ziekenhuis van ons land staat in Harderwijk. Maar liefst 97 procent van de berichtgeving over het St. Jansdal is positief. Met name op beoordelingssites als Zorgkaart Nederland valt de waardering voor de benadering van het personeel op. Streekziekenhuis Koningin Beatrix, met 93 procent positieve berichten goed voor plaats twee, valt vooral in de smaak vanwege een goed georganiseerde open dag tijdens de landelijke Week van Zorg en Welzijn.

Ondanks de hoge kosten van de gezondheidszorg zijn mensen over het algemeen wel te spreken over onze ziekenhuizen. Over 35 van de 41 onderzochte ziekenhuizen zijn mensen vaker positief dan negatief.

PR-waarde

Al die berichten over het AMC zorgen er ook voor dat het Amsterdamse ziekenhuis de koppositie inneemt als het gaat om PR-waarde, met ruim vier miljoen euro. Stadgenoot VU Medisch Centrum claimt met 3,5 miljoen een stevige tweede plaats. Dit heeft mede te maken met de stroomstoring van 27 maart.

Lees meer: Ontvangst Nederlandse ziekenhuizen beoordeeld op gastvrijheid 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels