nieuws

Ouderen blij met robots, tot op zekere hoogte

Services

65-plussers zijn enthousiast over het gebruik van techniek die het mogelijk maakt om langer zelfstandig te kunnen wonen. Maar ruim de helft van deze groep wil de opkomende robots het liefste een beetje op afstand houden.

Ouderen blij met robots, tot op zekere hoogte

Ouderen verwachten dat zij minder vaak een beroep hoeven te doen op professionele zorgverleners. Zo draagt domotica eraan bij dat de stijgende zorgkosten binnen de perken blijven. Techniek mag voor ouderen echter niet de plaats innemen van menselijk contact. Ouderen zien dan ook nog niet de meerwaarde van een ‘gezelschapsrobot’ zoals die vorige week te zien was in de NPO documentaire Ik ben Alice.

Dit alles blijkt uit het Mature Market Monitor-onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in samenwerking met AgeWise.

Zelfstandig

Domotica is er in verschillende vormen: bijvoorbeeld een stofzuiger die zelf het huis rondgaat of nieuwe communicatiemiddelen om digitaal met een arts of verpleegkundige te praten. Handig, maar domotica wordt pas echt relevant als deze het mogelijk maakt om langer een zelfstandig leven te kunnen leiden. Volgens ouderen is domotica niet alleen van belang voor henzelf, maar ook voor anderen. Zij hoeven immers minder een beroep te doen op hun sociale omgeving of professionele zorgverleners.

Lees ook: Slimste Woning zet deuren open

Brug te ver

Toch is er vrees dat domotica het contact met anderen vermindert. Technologie die letterlijk in je ‘personal space’ komt is voor veel ouderen vooralsnog een brug te ver, zoals een robot die helpt met persoonlijke verzorging. Ook gezelschapsrobots worden daarom op dit moment als minder aantrekkelijk gezien. 51 procent vindt een robot die helpt met de persoonlijke verzorging (zeer) onaantrekkelijk, eenzelfde percentage ziet niets in een gezelschapsrobot in huis. Toch zijn ouderen over het algemeen net zo enthousiast over nieuwe technologie als jongeren.

Medemens

“Technologie verandert wat er mogelijk is, maar niet wat mensen belangrijk vinden in hun leven”, zegt Peter Jobsen, senior research consultant bij Motivaction. “Ouderen willen dat de inzet van domotica leidt tot meer contact met hun medemens, niet tot minder contact. De beschikking hebben over meer communicatietools en langer in control van je eigen leven blijven, dat is de toegevoegde waarde van domotica voor ouderen.”

Onderzoek

De genoemde onderzoeksresultaten zijn afkomstig uit een online onderzoek dat tussen 18 en 25 november 2014 is uitgevoerd door Motivaction. Voor dit onderzoek zijn 6.678 Nederlanders uitgenodigd, uiteindelijk deden 1.530 mensen mee. Dit is het tweede onderzoek uit een uitgebreid onderzoeksprogramma dat Motivaction en AgeWise hebben opgezet in het kader van een strategische samenwerking gericht op het verkrijgen van meer kennis over wat ouderen bezighoudt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels