nieuws

Sociale robots: vloek of zegen?

Services

Robots spelen een steeds grotere rol in het leven van ouderen. Hoe die ontwikkeling in goede banen geleid moet worden, is een van de kernvragen die centraal staan tijdens een evenement over en met sociale robots in Amsterdam.

Sociale robots: vloek of zegen?

A Lab, een lab voor start-ups op het gebied van creativiteit, innovatie & technologie in Amsterdam, staat op de avond van 8 september in teken van de sociale robot. Bestuurders, startups, robotproducenten, robothobbyisten, academici en onderzoekers komen bij elkaar tijdens het zogenaamde Social Robotics Pop-up Lab om te praten hoe sociale robotica de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren en wat voor rol mensen de robots toekennen. Daarbij komen onder andere techniek, bedrijfskunde en ethiek aan de orde.

Zorgrobot Alice

Een van de hoofdacts van het Social Robotics Pop-up Lab is zorgrobot Alice, ontwikkeld door onderzoeksgroep SELEMCA. Door middel van de documentaire Ik ben Alice proberen de makers te laten zien dat zorgrobots een plaats in kunnen nemen in het huis van ouderen. In de film krijgen drie oudere alleenstaande vrouwen Alice bij wijze van proef een tijd bij hen in huis. Deze ontmoeting laat de bejaarden niet onberoerd. Voor de toeschouwer geldt hetzelfde.

Grote doorbraak

Volgens initiatiefnemer Johan Hoorn, directeur van onderzoeksgroep SELEMCA aan de VU Amsterdam en KPMG Innovative Startups, is dit evenement cruciaal voor de ontwikkeling van sociale robotica. Veel prototypes van sociale robots hebben de market reeds betreden, maar de grote doorbraak blijft vooralsnog uit. Hoorn: “We kunnen robots niet laten slagen zonder continue samenwerking van verschillende mensen, op verschillende locaties met een verschillende invalshoek.”

Ouderen

Er zijn ook zorgen over de groeiende markt van robotica. Gaan mensen hun baan verliezen, willen ouderen wel een robot in huis? Naast het tentoonstellen van de potentie van sociale robotica, focust het Social Robotics Pop-up Lab zich op dit debat, zegt Desmond Germans, oprichter van Tinybots. “Hoe interpreteer je de mens? Hoe interpreteert de robot emoties? Sociale Robotica is multidisciplinair. Het is zoeken naar en bouwen van state-of-the-art animatiesystemen in robots. Het is uitproberen wat werkt en wat niet werkt in real-life situaties, bijvoorbeeld bij oma thuis.”

Kaarten voor het Social Robotics Pop-up Lab kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via popup-lab.com.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels