nieuws

Patiënten VUmc met warmte ontvangen

Services

Het ene moment lig je rustig in je ziekenhuisbed en het andere moment word je door mariniers de trap af gedragen. Het overkwam patiënten in het VUmc.

Patiënten VUmc met warmte ontvangen

Door een gesprongen waterleiding in Amsterdam-Zuid dinsdagochtend kwam een deel van het VUmc blank te staan. Omdat de stroom deels uitviel, besloot het VUmc rond 14.00 uur tot een volledige evacuatie. Het ziekenhuis kreeg daarbij hulp van mariniers en de brandweer.

Trappenhuis

De evacuatie van het ziekenhuis verliep moeilijk, omdat de liftschachten onder waren gelopen en de liften slechts spaarzaam werkten. Een aantal patiënten werden via het trappenhuis geëvacueerd. Vooral de spierkracht van mariniers en brandweerlieden heeft ervoor gezorgd dat er vaart kwam in de noodzakelijke ontruiming van de ziekenzalen. De patiënten werden met speciale kuipbedden het trappenhuis afgedragen.

Met de speciale bedden moest ook medische apparatuur als infusen en beademing naar beneden worden gebracht. Vooral vanaf de hoogste verdiepingen was dat een inspannende en moeizame operatie. Het duurde tot middernacht voordat alle 340 patiënten het ziekenhuis hadden verlaten.

Koffie

“Het was spannend vanochtend, we hoorden elke keer een ander verhaal”, vertelde Hanny de Graaff uit Hoofddorp, gezeten in een rolstoel. “Er werd goed voor ons gezorgd. Er kon niet meer worden gekookt, maar toch kregen we koffie, soep en ander eten.” Ze lag op de afdeling orthopedie en werd door een familielid naar een revalidatiecentrum in Nieuw-Vennep vervoerd.

Sommige patiënten konden in Amsterdam blijven. Zo gingen 125 tot 150 mensen naar het Academisch Medisch Centrum (AMC). Het Slotervaart Ziekenhuis stelde zo’n vijftig bedden beschikbaar. Ook het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis vingen patiënten op. Andere patiënten moesten de hoofdstad verlaten. Zo gingen ongeveer negentig mensen naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht.

Andere mensen werden naar Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp, Alkmaar en Leiden gebracht. Het massatransport zorgde voor drukte op de wegen rond Amsterdam.

Luisterend oor

Patiënten die naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht gingen, werden daar onder meer opgevangen door medewerkers van het Rode Kruis. Twintig vrijwilligers doen er ondersteunende werkzaamheden om verpleegkundigen te ontlasten, ook bieden ze patiënten een luisterend oor. “De patiënten hebben heel wat doorgemaakt”, zei een woordvoerder van het Rode Kruis.

De 72 patiënten die vanuit Amsterdam zijn overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal, maken het goed. Rust is voor hen woensdag het belangrijkste en daarom mogen er maar maximaal twee bezoekers tegelijk bij een patiënt, laat een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) woensdag weten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels