nieuws

Jacobs Douwe Egberts lanceert Carista-concept voor kleinschalige zorg

Services

Jacobs Douwe Egberts Professional Nederland heeft het Carista-concept gelanceerd. Door vrijwilligers in te zetten als Carista’s, komt er in de kleinschalige ouderenzorg meer tijd en aandacht voor het dagelijkse koffie- en theemoment, zo is de gedachte.

Jacobs Douwe Egberts lanceert Carista-concept voor kleinschalige zorg

Uit onderzoek van Consumatics is gebleken dat verzorgenden in kleinschalige zorginstellingen door toenemende bezuinigingen echte duizendpoten zijn geworden, aldus Jacobs Douwe Egberts (JDE). Naast de dagelijkse zorg voor de bewoners houden ze zich bezig met huishoudelijke en administratieve taken. Tijd voor een kop koffie en een praatje met de bewoners is er lang niet altijd. Ook blijkt uit het onderzoek dat koffie en thee juist heel belangrijke en vertrouwde zaken zijn voor (dementerende) ouderen. De behoefte van deze groep aan echte aandacht is groot, maar de tijd om die aandacht te geven schaars.

Thuisgevoel voor bewoners

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek ontwikkelde JDE het Carista-concept. Een Carista is een vrijwilliger die met behulp van koffie, thee en aandacht zorgt voor een waardevol en warm moment en een thuisgevoel voor bewoners van kleinschalige zorginstellingen. Dit doet de vrijwilliger met behulp van een speciale Carista-box bestaande uit spelletjes, muziek van vroeger en nostalgische verhalen.

Kleinschalige zorg waardevoller

Sander van der Linden, marketing directeur JDE Professional: “De combinatie van goede koffie en thee met aandacht van de Carista maakt daadwerkelijk een verschil, dat bleek al snel uit de pilot die uitgevoerd werd. Dat is ook het uitgangpunt geweest bij de ontwikkeling van het Carista-concept; hoe maken we de dag van een oudere in de kleinschalige zorg waardevoller.” Naast de tools voor Carista’s helpt JDE Professional de organisaties ook met praktische handvatten hoe zij bestaande vrijwilligers kunnen activeren en nieuwe vrijwilligers aan de organisatie kunnen binden.


Lees ook: Alle ontwikkelingen op het gebied van kleinschalige wonen.


Aandacht

De pilot vond onder meer plaats bij zorgorganisatie Pennemes in Zaandam, die ook een belangrijke rol speelde bij de inhoudelijke ontwikkeling van het Carista- concept. Wim Heijboer van Pennemes: “Het Carista-concept laat zien dat er kansen liggen als de zorg en het bedrijfsleven elkaar helpen. Tijd en mankracht worden schraler in de zorg, dat merken we hier elke dag. Een Carista biedt uitkomst. Dit concept raakt de kern van waar het écht om gaat in de zorg: aandacht. Dat is het allerbelangrijkste voor een mens.”

Uitkomsten pilot

Uit de pilot bleek dat bewoners gelukkiger zijn tijdens het koffiemoment, dat er meer wordt uitgekeken naar een koffiemoment met een Carista en dat bewoners zich dankzij een Carista meer op hun gemak voelen tijdens het koffiemoment. Ook De Zorggroep in het Limburgse Horst aan de Maas deed mee aan de pilot. “Onze bewoners zitten veel op hun kamers. Het is de uitdaging ze naar de gezamenlijke Buurtkamers te krijgen”, legt Heleen Veelen uit. “Een waardevol koffiemoment is een goede trigger voor ze. Helemaal als ze in hun kamer opgehaald worden en met de extra handjes die Carista’s bieden, wordt dat haalbaar.”

Het Carista-concept zal de komende maanden uitgerold worden binnen Nederland.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels