nieuws

ZorgDomein maakt uitwisseling van zorginformatie makkelijker

Services

Zorgverleners die een patiënt doorverwezen krijgen, willen alle relevante medische gegevens snel en foutloos in hun patiëntendossier hebben. ZorgDomein maakt de koppeling van het dossier aan het verwijssysteem nu veel eenvoudiger en daarmee toegankelijk voor meer zorgverleners. Fysiotherapeuten werken sinds deze maand als eerste met de nieuwe FHIR-koppeling.

ZorgDomein maakt uitwisseling van zorginformatie makkelijker

ZorgDomein is in Nederland veruit de meest gebruikte manier om patiënten digitaal te verwijzen; negen op de tien huisartsen gebruiken het systeem. ZorgDomein heeft daarbij een koppeling met de meeste informatiesystemen, zowel bij de huisarts (of andere verwijzer) als bij de ontvanger: een zorginstelling of praktijk. Dankzij zo’n koppeling kan de huisarts de relevante patiëntgegevens met de verwijzing meesturen, die de zorginstelling automatisch in het eigen informatiesysteem kan verwerken.

Kwestie van minuten

Tot op heden werkten vooral grote zorginstellingen met zo’n koppeling, omdat de bouw en de implementatie veel tijd en moeite kostten. Daarin brengt ZorgDomein nu verandering met de introductie van een nieuwe koppeling, gebaseerd op HL7 FHIR. Deze gloednieuwe HL7-standaard is gebaseerd op webtechnieken. Voorheen duurde de implementatie vele werkdagen, met FHIR is het een kwestie van minuten. De zorgverlener kan de koppeling helemaal zelf activeren, zonder hulp van een servicedesk.

 Primeur voor Fysiomanager

De snelheid en het gemak van FHIR maken de koppeling nu ook bereikbaar voor eerstelijns zorgverleners, zoals paramedici en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Fysiomanager, een EPD-softwaresysteem voor paramedici, heeft de primeur: eind november beschikken alle op ZorgDomein aangesloten fysiotherapeuten over een koppeling op basis van FHIR.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels