nieuws

Onderzoek: Koffie verbindt en stelt gerust

Services

Bij de interactie op het werk, in zorginstellingen en in ziekenhuizen speelt koffie een cruciale rol. Het stelt patiënten en cliënten in de wachtkamer erg op hun gemak.

Onderzoek: Koffie verbindt en stelt gerust

Dit blijkt uit de Nescafé Koffiemonitor 2017, het jaarlijkse onderzoek naar koffietrends. Ieder jaar wordt het onderzoek in opdracht van Nestlé Professional verzorgd door PanelWizard. De nieuwste Koffiemonitor werd uitgevoerd onder circa 550 respondenten.

Gratis koffie in de zorg gewaardeerd

Volgens bijna 60 procent straalt het schenken van een duurzame kop koffie kwaliteit af op de zorginstelling. Ook wordt een aanbod van verschillende koffievariaties gewaardeerd. 41 procent gaf aan dat zij graag cappuccino of espresso zouden drinken bij een bezoek aan een zorginstelling. Gratis koffie wordt bij door 92 procent ervaren als een zeer gastvrij gebaar.

Volle smaak wordt steeds belangrijker

Kwaliteit is een blijvende meetlat. Dat de koffie goed smaakt, vindt 80 procent van de medewerkers het belangrijkst. Laurent Willaerts, directeur van Nestlé Proffesional: “Mensen drinken thuis en in de horeca steeds betere koffie. Ook op de werkvloer willen mensen steeds sterkere koffie die rijker is qua smaak. Daar spelen we op in met onze nieuwe koffieblends, gemaakt met de beste Arabica en Robusta bonen. Hierin zijn 3 tot 5 procent fijngemalen koffiebonen (Microgrinds) verwerkt, wat resulteert in een vollere koffiesmaak en een rijker aroma.”


Koffievariaties heeft invloed op interactie

Naast de inrichting van een koffiehoek heeft ook het aanbod in koffievariaties invloed op de interactie, blijkt uit de Koffiemonitor. Als er alleen zwarte koffie wordt aangeboden, haalt 48 procent van de respondenten voor elkaar koffie. Bij de mogelijkheid van drie variaties haalt 54 procent voor elkaar koffie en als er meer dan drie variaties worden aangeboden, haalt zelfs 66 procent koffie voor elkaar. Een espresso, cappuccino of latte wordt door 56 procent van de medewerkers gewenst. Zelf kunnen bepalen hoe sterk de koffie is, is belangrijk voor 85 procent van de medewerkers.

Sfeervolle koffiehoek met smaakvolle koffie onmisbaar

Het belang van koffie op de werkvloer neemt ook toe, onder meer door de digitalisering, waardoor medewerkers steeds meer online met elkaar communiceren, constateert Willaerts. “Koffie faciliteert echte verbinding tussen collega’s en dat is iets waar mensen in deze tijd naar op zoek zijn. Zo vergroot koffie de betrokkenheid van medewerkers en zullen ze ook beter presteren.” Volgens 46 procent van de respondenten van de Koffiemonitor is een sfeervolle koffiehoek met smaakvolle koffie onmisbaar.

> Lees ook 5 weetjes over koffie en thee


Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels