nieuws

Patiënt klaar voor robots

Services

55 procent van de patiënten is bereid om in een deel van het behandelplan artsen te vervangen door robots of een andere vorm van kunstmatige intelligentie, blijkt uit nieuw onderzoek van adviesbureau PwC.

Patiënt klaar voor robots

Aan het wereldwijde onderzoek van PwC deden meer dan 11.000 mensen uit twaalf verschillende landen mee.

Waar blijft de persoonlijke benadering?

Meer dan de helft van de respondenten verwelkomt robots en kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg, tegenover 39 procent die dat niet wenst. Nederlanders geven aan hiervoor open te staan als diagnoses en testen daardoor beter en sneller worden uitgevoerd. Maar respondenten zijn ook bang dat de typische menselijke waarden als vertrouwen en een persoonlijke benadering door technologie verloren gaan.

Opkomende economieën staan meer open voor techniek

Opkomende economieën staan meer open om technieken in de gezondheidszorg toe te laten dan West-Europa. “De gezondheidszorg in opkomende economieën is nog in ontwikkeling en kent daardoor meer flexibiliteit”, duidt Sander Visser, leider van de health care praktijk van PwC. “De bereidheid om nieuwe ontwikkelingen sneller op te nemen, ligt daar hoger. In landen als Nederland en België is dat minder het geval.”

Verenigd Koninkijk wil niet dat robot opereert

Bij kleine operaties ziet een meerderheid geen bezwaar als een robot deze operatie uitvoert. In Nigeria, Turkije en Zuid-Afrika ligt dit percentage het hoogst (73 procent, 66 procent en 62 procent) en in het Verenigd Koninkrijk het laagst, namelijk 36 procent. Dit beeld verandert echter als het gaat om ingrijpende operaties zoals heupoperaties, het verwijderen van een tumor of een hartoperatie.

> Bekijk ons dossier ICT en technologie

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels